Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia białoruska jest kuchnią, która pod wieloma względami przypomina kuchnię polską. Dominują w niej potrawy wysokokaloryczne oraz ziemniaki.
Białoruski barszcz z uszkami to tradycyjna potrawa podawana od pokoleń. Ziemniaki Liczba sposobów wykorzystania ziemniaka w kuchni białoruskiej jest przeogromna. Bulba to zdecydowanie najważniejszy składnik diety w tym kraju. Warzywa te stanowią dodatek do dań, a okraszone słoniną i polane kwaśnym mlekiem są samodzielnym daniem. Ziemniaki wykorzystywane są do potraw takich jak placki ziemniaczane (tzw. oładki podawane z sosem grzybowym lub faszerowane mięsem), babek czy też pierogów. Inną potrawą, do której ziemniaki są niezbędne to zrazy ziemniaczane faszerowane różnymi rodzajami mięsa. Warzywa
Również warzywa takie jak marchew, kapusta, pietruszka, seler, buraki, cebula, ogórki oraz pomidory są często wykorzystywane w tej kuchni, w tak zwanych daniach jednogarnkowych (np. grzyby, mięso, warzywa). Zupy Do najpopularniejszych zup należy na pewno zaliczyć barszcze, kapuśniaki, zupy rybne, ziemniaczane oraz chłodniki. Na specjalne uznanie zasługują zupy gotowane na tak zwanym zakwasie chlebowym (powstaje on z czerstwego chleba żytniego, jęczmienia oraz miodu i wody) oraz zupy mleczne. Dodatkami do zup są przede wszystkim uszka, bliny (pieczone lub gotowane), a także zacierka. Mięso W kuchni białoruskiej do najchętniej wykorzystywanych mięs należy wieprzowina, wołowina, drób oraz mięso ryb. Mięsa podaje się najczęściej duszone na wolnym ogniu w malutkich kawałeczkach, z przeróżnymi warzywami i z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Białorusini uwielbiają potrawy nadziewane. Jedną z najciekawszych potraw tego typu jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą oraz ziemniakami. Maslenica Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. Maslenica jako potrawa jest związana z nadchodzącym postem czyli jest sytna i mięsna. Są to bliny połączone z maczanką zrobioną ze słoniny, mięsa, jajka i śmietany. Desery Warto również zwrócić uwagę na białoruskie desery. Należą do nich na pewno pieróg z ciasta drożdżowego ze śliwkami, powidłami lub jabłkami oraz kułaga, która powstaje z gotowanego na wolnym ogniu ciasta ze sfermentowanej mąki gryczanej i suszu owocowego. Białoru - miasta
Białoru - co warto wiedzieć
Kuchnia Białoruska - dodaj komentarz:
|