Kuchnia Białoruska


Strona główna -> Białoruœ -> Kuchnia Białoruska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruœ   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia białoruska jest kuchnią, która pod wieloma względami przypomina kuchnię polską. Dominują w niej potrawy wysokokaloryczne oraz ziemniaki.


Białoruski barszcz z uszkami to tradycyjna potrawa podawana od pokoleń.

Ziemniaki

Liczba sposobów wykorzystania ziemniaka w kuchni białoruskiej jest przeogromna. Bulba to zdecydowanie najważniejszy składnik diety w tym kraju. Warzywa te stanowią dodatek do dań, a okraszone słoniną i polane kwaśnym mlekiem są samodzielnym daniem. Ziemniaki wykorzystywane są do potraw takich jak placki ziemniaczane (tzw. oładki podawane z sosem grzybowym lub faszerowane mięsem), babek czy też pierogów. Inną potrawą, do której ziemniaki są niezbędne to zrazy ziemniaczane faszerowane różnymi rodzajami mięsa.

Warzywa

Również warzywa takie jak marchew, kapusta, pietruszka, seler, buraki, cebula, ogórki oraz pomidory są często wykorzystywane w tej kuchni, w tak zwanych daniach jednogarnkowych (np. grzyby, mięso, warzywa).
Ważnym elementem kuchni białoruskiej są zupy, które gotuje się na wywarze mięsnym. Są one bardzo kaloryczne oraz smaczne

Zupy

Do najpopularniejszych zup należy na pewno zaliczyć barszcze, kapuśniaki, zupy rybne, ziemniaczane oraz chłodniki. Na specjalne uznanie zasługują zupy gotowane na tak zwanym zakwasie chlebowym (powstaje on z czerstwego chleba żytniego, jęczmienia oraz miodu i wody) oraz zupy mleczne. Dodatkami do zup są przede wszystkim uszka, bliny (pieczone lub gotowane), a także zacierka.

Mięso

W kuchni białoruskiej do najchętniej wykorzystywanych mięs należy wieprzowina, wołowina, drób oraz mięso ryb. Mięsa podaje się najczęściej duszone na wolnym ogniu w malutkich kawałeczkach, z przeróżnymi warzywami i z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Białorusini uwielbiają potrawy nadziewane. Jedną z najciekawszych potraw tego typu jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą oraz ziemniakami.

Maslenica

Czas karnawału można na szczęście żegnać nie tylko pączkami. W Białorusi i dalej na wschód jada się maslenicę. Maslenica jako potrawa jest związana z nadchodzącym postem czyli jest sytna i mięsna. Są to bliny połączone z maczanką zrobioną ze słoniny, mięsa, jajka i śmietany.

Desery

Warto również zwrócić uwagę na białoruskie desery. Należą do nich na pewno pieróg z ciasta drożdżowego ze śliwkami, powidłami lub jabłkami oraz kułaga, która powstaje z gotowanego na wolnym ogniu ciasta ze sfermentowanej mąki gryczanej i suszu owocowego.



Białoruœ - miasta

Brest Grodno Lida Mińsk Mohylew Witebsk


Białoruœ - co warto wiedzieć



Białoruœ - Białoruœ tradycje Białoruœ tradycje
Białorusini czczš pamięć zmarłych kilka razy w roku. Większoœć prawosławna obchodzi œwięto ...
Białoruœ - Białoruœ ciekawostki Białoruœ ciekawostki
Białoruœ należy do czołówki krajów, w których mieszkajš ludzie długowieczni. Z ...
Białoruœ - Œwięta na Białorusi Œwięta na Białorusi
Na Białorusi święta obchodzi się zależnie od regionu i rodziny, ...
Białoruœ - Białoruœ mapa Białoruœ mapa
Białoruœ - Boże Narodzenie i Nowy Rok na Białorusi Boże Narodzenie i Nowy Rok na Białorusi
Na Białorusi œwięta obchodzi się w zależnoœci od rodziny i regionu, zaczynajšc od katolickiego po ...
Białoruœ - Zdrowie na Białorusi Zdrowie na Białorusi
W Białorusi nie wymaga się szczepień ochronnych. Jednak zagrożenie chorobami ...
Białoruœ - Wizy i przepisy wjazdowe Wizy i przepisy wjazdowe
W Białorusi obowiązują następujące zasady : *  ...
Białoruœ - Zamek w Mirze Zamek w Mirze
Zamek w Mirze położony jest nieopodal miasteczka, na terenie otoczonym fosami. Zamek ...
Białoruœ - Historia Białorusi Historia Białorusi
Plemiona słowiańskie (m.in. Dregowicze i Krywicze) zamieszkiwały obszary ...

Kuchnia Białoruska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystujš pliki cookies